mandag 24. mars 2014

Franske baguetter



Etter min mening er det få ting som er bedre enn skikkelig gode, franske baguetter med for eksempel brie og tomat. Jeg og pappa delte en slik utenfor eiffeltårnet i Paris da vi var på interrailferie der for mange år siden. Det glemmer jeg aldri. Selvom det absolutt finnes gode baguetter i butikken, har jeg lenge hatt lyst til å lage noen slike selv. Det var ikke vanskelig, og resultatet ble fantastisk.
840 g hvetemel (14 dl)
6,5 dl kaldt vann
8 g tørrgjær
16 g fint havsalt
1/4 dl olivenolje (kaldpresset)

Bland salt og gjær i melet. Tilsett vann. Lag en smidig deig. Du må gjerne bruke eltekrok og kjøkkenmaskin. Elt godt. La hvile under klede til dobbelt størrelse. Bank ut luften av deigen, elt godt igjen. Del i fire-fem emner. Trill lange pølser, tvinn dem på brettet, skjær små snitt i overflaten med en skarp kniv. La etterheve i 30 min under plast/klede. Dusj med vann før de stekes i forvarmet ovn på 225-250 grader i ca 20-25 min. Vannet gir en ekstra sprø skorpe.  


Baguettene er aller best umiddelbart etter at de er stekt. Det er imidlertid også veldig godt å lage crostinis av dette hvite brødet, noe jeg akter å gjøre denne uka. Kanskje til fredag?

Quiche med kylling og tomater




Quiche er kanskje et litt irriterende ord, eller er det ikke? Det eneste som er irriterende med denne quichen er heldigvis bare hvor god den er.
Bunnen:
3 dl mel
125 g smør
1-2 ss iskaldt vann
1 klype salt

Smøret kan godt være kaldt. Poenget er at det ikke skal utvikle seg mye gluten når man jobber med deigen. Du ønsker å oppnå motsatt effekt av gjærdeig. Denne deigen skal ikke være luftig, og heller ikke seig, men rett og slett som en tørr men smøraktig butterdeig. Melet skal absorbere alt smøret, deretter skal vannet blandes i, ellers blir resultatet seigt og klissete. Jeg bruker en K-spade til dette formålet, en paideigsblander som festes på kjøkkenmaskinen. Når deigen er ferdig er det lurt å lage den ganske flat og litt stor. Den skal i kjøleskapet i minst en halvtime før bruk, og den blir lettere å presse ned i paiformen dersom den er litt flat. Press i smurt paiform. Prikk med gaffel så det ikke danner seg store luftlommer. Min form er ganske stor (24 cm diameter). Forstek i varm ovn på 175 grader i 15 min. 

Fyll:
Her kan man variere i det uendelige. Det er det geniale. Man kan tilogmed lage dette til en dessert dersom man fyller med assorterte bær og vaniljekrem. Jeg brukte kylling, purre og tomater.

200 g tomater i skiver
1/2 gul løk
1 purre
200 g terningbiter av kyllingfilet, forstekt
2-3 egg
1,5 dl fløte
100 g revet gulost
salt
pepper
1-2 ts timian (gjerne frisk)

Hakk løk og skjær purren i små biter. Forstek i litt olje til det blir gjennomsiktig og mykt. Ha på litt salt og pepper. Legg det i bunnen av quichen. Skjær kyllingfilet i terninger og stek til alle sidene er litt gyldne. Legg dette oppå purreblandingen. Skjær tomatene i skiver. Legg over. Bland egg og fløte, smak til med timian, salt og pepper. Riv gulost og bland sammen. Hell alt over i formen. Stek på 175 grader til alt er gjennomstekt og gyldent på toppen. Lag gjerne to i sammen slengen. Serveres med salat og godt brød, rundstykker eller baguetter. Lykke til!

lørdag 22. mars 2014

Lavkarbobrød






Det er alltid fint å prøve noe nytt, men jeg må ærlig innrømme at jeg har mine favoritter. Det er ikke så gøy å bruke masse tid på å finne frem til nye oppskrifter dersom jeg ikke er veldig sikker på at resultatet skal bli vellykket. Når det kommer til brødbaking har jeg min egen metode som fungerer bra, men det har vært foreslått i en tid nå at jeg kunne prøvd noe med mindre karbohydrater. Denne oppskriften har ligget i permen i to år (!) og idag ropte den på meg (eller var det det at den lå bak sjokoladekakeoppskriften, kanskje?) Vellykket ble det iallfall.
 

4 egg
1 ts bakepulver
½ boks creme fraiche
3 ss olivenolje
60 g kruskakli
20 g linfrø
20 g gresskarkjerner
50 g sesamfrø
50 g solsikkekjerner

Sett ovnen på 180 grader.
Ha eggene i en bolle. Tilsett creme fraiche og olje og visp sammen
Bland alt det tørre sammen i en annen bolle. Bland dette i det våte. Rør med en sleiv.
Ha i bakepulver helt til slutt.

Ha røren i en middels stor brødform, godt smurt, eller kledd med bakepapir. Stek på nederste rille i ovnen i ca 60 min. Avkjøl på rist.

 

Sjokolademuffins med sjokoladebiter


For meg har det i lengre tid kun vært Julia Childs sjokoladekake med mandler som gjelder. Hva sjokoladekaker angår er denne ikke lett å konkurrere med, men det hender jeg lager den klassiske Regiakaken og bytter ut melk med surmelk, samt tilsetter litt ekte vanilje og noen hakkede kokesjokoladebiter, og vips så er det lørdagsgodt her i huset. Og ingen ofrer Julia Child en tanke.
Denne gangen hadde jeg røren i store muffinsformer. Barna elsker å få sin egen kake, og de er enkle å fryse ned (dersom det blir noen igjen).

2 egg
250 g sukker
150 g smør
1,5 dl surmelk/kefir/rømme/melk
250 g hvetemel
3 ss kakaopulver
1 ts vaniljepulver
2 ts bakepulver
en klype salt
100 g kokesjokolade, grovt hakket



Sett stekeovnen på 180 grader.
Smelt smør. Bland med kefir.
Pisk eggedosis av egg og sukker.
Bland det tørre, vent med kokesjokoladen.
Bland så det tørre forsiktig i eggedosisen.
Tilsett halvparten av sjokoladen i røren.
Bruk en liten springform eller 9 store muffinsformer.
Dryss resten av sjokoladen over toppen av kaken/kakene.
Stek på 180 grader i ca 30-40 min for en hel kake (ikke overstek! sjekk med en kakepinne)
og ca 20-25 min for muffinsvarianten. Bon appetit!



fredag 14. mars 2014

Kremet kyllinggryte med rotgrønnsaker

Denne oppskriften er en variant av hønsefrikassé, noe jeg fikk servert mye da jeg var barn. I tillegg til den nostalgiske verdien, er det en veldig god og næringsrik rett, her tilberedt med økologisk Stangekylling. 

 1 stk rå kylling
1 gul løk
1 gulrot
1/2 sellerirot
1 purre
10-15 hele pepperkorn
laurbærblad
vann
salt

Del løk og grønnsaker i store biter. Ha kyllingen i en stor gryte. Legg grønnsakene oppi. Ha i vann så det såvidt dekker kyllingen. Ha i pepper. Kok opp. Skum av underveis. La koke på svak varme i ca 1 time til kyllingen er ferdig kokt. Dersom du bruker steketermometer er kyllingen helt gjennomkokt ved 70 grader. Sil av kraften, og pass på å få med alt det gode fra grønnsakene. La kyllingen avkjøles før du renser og deler den i passe, munnfullstore biter. 
Dersom du får tak i ferdig oppskårne lapskausgrønnsaker i frysedisken på Rema 100 er mye av jobben allerede gjort. Jeg bruker 2 poser grønnsaker på en kylling, men det er bare fordi jeg syns det er litt råflott å bruke en hel stangekylling på ett måltid.

 2 gulrøtter 
3 poteter 
1/2 sellerirot 
1 stk persillerot 
1 stk purre, inkl det grønne. 

Rens, skyll og kutt grønnsakene i terninger. Kok dem i kyllingkraften til de er møre. 5-10 min er mer enn nok, litt avhengig av størrelse. sil av kraften. Kylling og grønnsaker blandes forsiktig. 

50 g smør
50 g mel
1 l kraft
1 dl fløte
salt og pepper
persille til servering

Smelt smør på middels varme. Smøret skal ikke koke. Rør inn mel. Spe med kraft og la småkoke i 5-10 min. Rør godt underveis, pass på at det ikke svir seg. Tilsett fløte, og smak til med salt og pepper. Hell sausen over kyllingen og grønnsakene. Serveres med persille og godt brød, eller rundstykker.
(Jeg dobler alltid grønnsaksmengden og sausmengden, så har jeg middag til 5 i to dager).  Dersom du ønsker mer smak, er høne et godt alternativ. Hønsefrikassé er nydelig, og tar bare litt lengre tid, men er igrunnen samme prosess som beskrevet, bare litt mer omstendelig.


 Hvis du har en høne å plukke med noen, kan du like gjerne slå to fluer i ett smekk og  lage frikassé samtidig.  

søndag 9. mars 2014

Sjokolademousse med bringebær og vaniljekrem


Hjemmelaget sjokolademousse er særdeles godt, gjerne sammen med vaniljesaus- eller krem, og noen syrlige bær, for eksempel rips eller bringebær. Denne oppskriften er nok til 6 porsjoner. Jeg har modifisert en oppskrift jeg fant i Gøril Wikers fantastiske kokebok Lyst på Livet. 

200 g kokesjokolade
4 eggeplommer
5 dl lettpisket kremfløte
1 ts burboun vaniljepulver (fra helsekost, feks naturalis.no/)

Smelt sjokoladen på svakeste varme. Dersom du bruker sjokolade med høyere kakaoprosent enn 60, er det lurt å blande litt (for eksempel 1/2 dl) av kremfløten sammen med sjokoladen, ellers blir den fort veldig tørr. Pass på så det ikke kommer vanndamp eller dråper i sjokoladen når den smelter. Avkjøl litt. 
Dersom du ikke har romtempererte egg, kan du legge dem i en skål med varmt vann før du knekker dem. Knekk eggene, skill plommen fra hviten, og visp kun plommene sammen. (Eggehvitene kan brukes til pannekaker, eggerøre osv). Bland eggeplommene oppi sjokoladen. Dersom det blir stivt kan du blande noe av kremen oppi.Rør rundt så alt blir blandet godt sammen. 
Pisk fløten. Den må ikke piskes for mye, da kan moussen bli grynete. 
Ha i resten av kremen og rør godt rundt. 
Ha i porsjonsglass eller en stor glassbolle, og dekk til. La avkjøles i et par timer før servering. 
Serveres med friske bær og vaniljesaus- eller krem. Du kan lage den selv, eller bruke vaniljekesam eller vaniljeyoghurt for et friskt alternativ.  

onsdag 5. mars 2014

Burrito med kylling, ris, guacamole og salsa


Det beste jeg vet. Rett og slett. Det er en nokså omstendelig operasjon, og det lønner seg å ha god tid, og noen ekstra par hender skader heller ikke. Når det er sagt, så er jeg alltid glad for at jeg tok meg tid til å lage dette, og det er alle som spiser det også.

Dette skal lages:
Hjemmelaget tortilla
ris og bønner med tomat og hvitløk
1 stk grillet kylling
salsa
guacamole

Først: Tortilla
Denne gangen brukte jeg en naanbrøddeig. Jeg byttet ut tortilladeigen rett og slett fordi naanbrødene er litt mer stabile og mykere enn tortillaene ofte blir når jeg kjevler dem veldig tynne. Se her for oppskriften. Dropp yoghurt og gjær, så har du en ren tortilladeig. Den skal også hvile en times tid før kjevling, men hever seg ikke like mye.

Så ris:
3 dl basmatiris (råris)
1 boks hakkede tomater
2 fedd hvitløk
1 stk hønsebuljong
6 dl vann
1 boks kidneybønner

Kok ris og vann sammen med buljong og finhakket hvitløk. Råris må koke i minst 40 min, ellers blir den hard og tørr inni. Tilsett bokstomater og bønner og la stå på varme en stund til (pass på at ikke risen svir seg i bunnen). Tilsett mer salt og pepper om nødvendig.

Så salsa...
4 store, gode klasetomater
1 stk Chili (grønn eller rød)
1 fedd hvitløk
1 lime
koriander (masse, dvs bladene fra en hel, fersk korianderplante)
salt
pepper

Ha salsaen i en stor glassbolle. Finhakk hvitløk. Ta ut frøene av chilien og finhakk denne. (Jeg bruker alltid engangshansker, for det er ganske sterkt!) Skjær tomatene i to, ta ut frøene. De skal ikke brukes i salsaen. Finhakk tomater. Bland med chili og hvitløk. Finhakk koriander og bland godt. Press limesaften over, smak til med salt og pepper. Dekk til salsaen og la hvile i kjøleskapet i en times tid.

Del tortilladeigen i små boller og kjevl runde og ganske flate. Stek tortillaene på hver side i tørr jernpanne på middels sterk varme til de bobler og får brune flekker. Hold dem varme i et kjøkkenhåndkle. (3 dl væske gir 8 stk).

Deretter guacamole...
2 stk avocado, modne
mer koriander
1 fedd hvitløk eller mer
saften av 1 lime
salt og pepper

Mos avocado
finhakk hvitløk og koriander
tilsett limesaft
smak til med salt og pepper. Jeg brukte stavmikser, det gikk veldig fort, og den ble veldig glatt. Av og til kan det være godt med litt mer rustikk guacamole, og da holder det å bruke gaffel til å mose med. 

og sist, men ikke minst: kyllingen:
Del en hel, liten grillet kylling i passe munnfullstore biter. Ta bort skinn og bein. 
Riv gulost. Så mye eller lite som du vil.



Ha en skje av alt på tortillaen. Serveres med rømme og revet ost. Rull sammen og nyt. Friske, rene, gode, enkle smaker som utfyller hverandre. Hverdagsmagi.






mandag 3. mars 2014

Blomkålsuppe med sprøstekt bacon

Noen ganger forundres jeg over hvor lettlurte vi kan være. Det er bare å se i posesuppeavdelingen på Rema 100, eller hvilken som helst annen butikk. Toro skor seg godt på at vi tror det er vanskelig å lage mat helt fra bunnen av. Og at det tar lang tid. Blomkålsuppe er jo ganske enkelt suppe laget av blomkål. Posesuppe må også kokes opp og røres i. Dette tar ikke veldig lang tid, og denne er bedre, jeg lover!

2 ss olje/smør
1 gul løk
2 sjalottløk
1 purre, hovedsakelig det hvite
2 fedd hvitløk (eller mer, eller mindre, etter smak og behag)
1 blomkålhode, noen buketter spares til garnering og servering
1 stk stangselleri
1 l hønsekraft, grønnsakskraft/ vann+buljong
1-2 dl fløte
Salt, pepper
Bacon (1 pakke)

Skrell og del løk, purre, sjalottløk, og hvitløk. Surr i en gryte på middels varme til løken blir blank og mør. Del opp vasket selleristang og blomkål, inkludert de fineste blomkålbladene. Spar noen buketter til servering og garnering. Ha i gryten. Dekk grønnsakene såvidt med kraft/vann og la koke i ca 10-15 minutter. (Dersom du deler opp alt veldig smått, kan du spare noen minutter, men jeg kjører alt glatt med stavmikser etter at det har kokt, så jeg bruker ikke tid på finhakking). Skru av varmen, kjør alt glatt med stavmikser (hold stavmikseren godt nede i gryta hele tiden så det ikke spruter over hele ralt, som minstemann sa), og ha i fløte. Smak til med buljong/salt/pepper. Stek bacon så det blir sprøtt og nydelig. Ikke spis opp alt før det rekker å komme oppi suppen.
(Nok til 4 personer. Jeg pleier å doble oppskriften, det er tid spart neste dag.)